tirsdag 13. januar 2009

Norsk - Mine tanker om Jeppe på Bjerget


Jeppe på Bjerget, jeg vil si at Jeppe er en ganske irriterenes person, som bare gjør ting værre for seg selv. Han kommer for sent til jobb og drikker stort sett hele tiden. Jeg kan forstå at kona Nille blir gal av ham, og i desperasjonen slår med "Mester Erik" som er stokken hun slår med for å få ham opp av senga og ut på jobb. Det som irriterer er at han ikke lærer noe av feilene sine. Han klarer hele tiden å begå de samme feilene om igjen og om igjen, og at han ikke tenker på konsekvenser. F.eks. når han skal til byen for å kjøpe såpe til kona, og stopper på veien og drikker opp alle pengene hos Jakob skomaker. Han vet jo at Nille kommer til å slå han når han kommer hjem, og at hun kommer til å rope og skjefte på ham. Men han gjør det likevell. Så lurer jeg, hvorfor er han slik? Han nevner stadig at han var i krigen mot svenskene, så han må ha opplevd noen fæle ting. Det er lett for meg å si at han skal skjerpe seg og slutte å drikke og begynne og tenke, men det er sikkert ikke like lett for dem det gjelder.
Men du for likevell litt sympati for ham, det kan ikke vær lett å få banka av kona, som igjen er utro med degnen. Også med tanke på at hele landsbyen ler av han. Når Baronen og hans tjenere lurer Jeppe til og tro at han er Baron "tråkker" de også på han og hans stolthet. Men når Jeppe begynner og tro at han er det, begynner makten å gå til hode på han. Han vil henrette alle for alt og ingenting. Spesielt de fra de høytstående i samfunnet. Han forandrer seg totalt, fra å være en snill og sliten fullik, til en kald og hjertesløs Baron. Jeg tror at dette kommer mye av at han stadig blir "tråkket" på, og at ingen respekterer han. Nå som han har makta kan han hevne seg på alle som har gjort ham vondt.
Når han omsider blir dømt til døden for å ha lurt seg inn i slottet, blir han igjen tråkket på, og ikke minst utsatt for psykologisk tortur. Tenk hvordan det føles å bli dømt til døden for noe du ikke har gjort, eller husker å ha gjort.
Men igjen den gode følelsen av å være i livet når du våkner opp hengende fra galgen. Hvor han igjen blir ydmyket av kona som begynner å slå han etter at han spurte om hun kunne hente noe brennevin. Du for litt medlidenhet for han, samtidig som du blir litt sint på han. Men det som tok "kaka" var når han fortalte historien sin om hva som hadde hendt han, til Jakob skomaker og alle de andre som var der, og ble latterlig gjort, og når han fremmede kommer inn og forteller om en tulling som ble lurt av baronen. Du kan se hvordan Jeppe blir ødelagt innvendig når han for høre dette. Jeg vil tro at dette vil øke drikkingen til Jeppe enda mer, og kanskje ende i selvmord.

1 kommentar: